top of page

Onbeschrijflijk gevoel


Het is moeilijk om een blog te schrijven als woorden je gevoel nauwelijks kunnen uitdrukken. Maar ik ben zo ontzettend dankbaar, blij, vervuld met trots, ontroering en een enorm gevoel van voldoening met het resultaat van deze film.

Toen we gisteren alle familieleden en vrienden ontvingen in de Pathe aan het Schouwburgplein in Rotterdam en ik een welkomstwoord deed gierden de zenuwen door mijn keel. Gevalletje klotsende oksels... Maar toen de lichten gedimd werden en de eerste beelden over het reusachtige bioscoopscherm gleden werd al meteen duidelijk hoeveel impact deze film op de nabestaanden had.

Iemand moeten missen door een vreselijke ziekte of (zoals in dit geval) een tragisch ongeval is al erg genoeg, maar jouw dierbare dan op zo'n groot scherm zien, zijn lach weer te horen, mooie muziek eronder.. Dat komt echt binnen. Vanaf het allereerste moment hoorde we mensen snikken in de zaal. Een bijzondere gewaarwording, want als filmmaker wil je natuurlijk niemand verdriet bezorgen, toch is dat er op zo'n moment dan wel. En dat mag ook. Het is een moment van ontlading voor iedereen. Een moment van stilstaan bij het verlies dat iemand achter laat, maar ook samen lachen om de grappige en mooie dingen van dat kostbare leven.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf ook niet droog heb gehouden en ook wat traantjes heb laten lopen. Voor mij persoonlijk ook een stukje ontlading om de film zo immens groot en in zo'n prachtige zaal terug te mogen zien en de reacties van de nabestaanden van achteruit de zaal te beschouwen. Dat raakt je in je ziel.

Na de film bleef het enige tijd stil om iedereen de ruimte te geven om het allemaal even te verwerken. Toen er weer gesproken werd zei bijna iedereen: het had drie uur mogen duren, dit was 'm echt, het was alsof hij weer even bij ons was. Wat mij betreft het grootste compliment dat je als filmmaker kunt krijgen.

Mijn hart loopt over van liefde, dankbaarheid, trots, medeleven en voldoening. Dank, dank, dank...


Single Post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page