top of page

Knippen en plakken


Voor wie nog nooit een film heeft gemaakt moet het vast moeilijk te bevatten zijn, maar eigenlijk is de montage van een film nog het meest tijdrovende proces. Het gebeurt allemaal 'achter de schermen' en het ene moment zit je helemaal in de flow en het andere moment loop je compleet vast.

Het is echt een proces. Een proces met vallen en opstaan (en weer vallen en weer opstaan, en zo nog tig keer), net zolang tot het 'klopt'. En als het klopt, dan voel je dat. Dan weet je, zo is het goed.

Is mijn eerste film perfect? Nee, zeker niet. Zijn er verbeterpunten, ja natuurlijk!

Ik ben een enorme perfectionist en als iets niet helemaal gefilmd is zoals ik het in mijn hoofd had, of de overgang valt net niet goed, of die ene zin komt er net niet lekker uit, dan ga ik door tot het wel klopt. Dat is een gave en een vloek. Vooral voor de mensen om mij heen. ;)

De mannen van KLEUR, waarmee ik voor deze film heb samengewerkt, zijn vast gek van me geworden en hebben me ongetwijfeld zo nu en dan echt wel eens vervloekt, maar hebben dat nooit aan me laten merken. Hoe irritant moet het zijn als de filmmaker naast je zit terwijl je probeert te editen en bij ieder fragmentje zegt 'Nee, dit is het niet. Nog iets meer zo.. Kan dat anders? Ja zo, dit bedoel ik!'

Monteren, of editen zoals het ook wordt genoemd, is een vak apart. Een kunst.

Ik heb er een haat-liefdeverhouding mee. Het kan ontzettend frustrerend zijn op sommige momenten, maar ook verschrikkelijk mooi. Het gevoel dat je echt iets aan het creëren bent, een pakkend visueel verhaal uiteenzet dat is fantastisch. Zeker als je dat samen met anderen doet en door te brainstormen tot mooie effecten komt.

Misschien moet ik ook maar eens zelf leren editen, dan kan ik de mannen van KLEUR een beetje ontzien de volgende keer.. #sorrynotsorry #ikgavoorgoud


Single Post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page